Bağışıklık Sistemi

  • 19.06.2021
  • 0 Yorum
  • İÇ HASTALIKLARI VE NEFROLOJİ UZMANI
Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık Sistemim İçin Neler Yapabilirim?

Bağışıklık sistemi niçin önemlidir, nasıl güçlendirilir? Soruları ile çok sık karşılaşıyoruz. Özellikle bu pandemi döneminde daha da önemli oldu.

Yazımızın devamında bağışıklık sistemi nedir, inflamasyonu azaltan ve bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme düzeni hakkında bilgi bulabilirsiniz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir; Dr. Arzu Akgül’den randevu alabilirsiniz.

Bağışlık Sistemi Nedir?

İmmün sistem olarak da bilinen bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan savunma mekanizmasıdır. Vücuda zarar verebilecek, yabancı maddeler, patojenler ve tümör hücreleri, bağışıklık sistemi tarafından tanınıp, yok edilir. Oldukça gelişmiş bir sistem olan bağışıklık sistemi, vücuda giren tüm maddeleri ayırt edebilir ve zararlı olduğunu düşündüklerini yok etmeye çalışır. Protein ve aminoasit gibi yapısal açıdan birbirine çok benzeyen maddeler bile, bağışıklık sistemimiz tarafından ayırt edilebilirler.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücudu hastalıklara karşı savunmasız bırakır. Vücuda giriş yapan mikrop ve virüs gibi zararlı maddeler, bağışıklık sistemi tarafından yok edilmediğinde, hastalıklara neden olurlar. Bu hastalıkların sonucunda, vücutta enfeksiyon geliştiğinde, bağışıklık sistemi daha da zayıflar. Bu nedenle, hastalıklara karşı vücudun direncini güçlü tutabilmek için bağışıklık sistemimizi güçlendirecek yaşam alışkanlıkları edinmemiz önemlidir.

Bağışıklık Sistemi ve Beslenme İlişkisi?

Sağlıklı bir beslenme düzeni ile vücudun ihtiyaç duyduğu besin grupları, dengeli bir biçimde vücuda alınır. Vücudun ihtiyaç duyduğu besin gruplarından, ihtiyaç duyulan miktarda alınması, bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlar. Yetersiz beslenme, dengesiz beslenme, sağlıksız çevre koşulları ve düzensiz uyku gibi faktörler, bağışıklık sistemini zayıflatan etmenler olarak karşımıza çıkar. Bu durum neticesinde, vücuda giren zararlı maddelere karşı gerekli olan koruma sağlanamaz ve hastalıkların gelişimi söz konusu olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme alışkanlığı, tek tipte ve dengesiz beslenme biçiminin, çeşitli öğün gruplarını barındıran, dengeli beslenme tarzıyla değiştirilmesidir. Güçlü bir bağışıklık sistemine giden yol, hayvansal gıdaların, sebze, meyve ve tahılların, yağ ve yağlı tohumların, dengeli bir biçimde tüketilmesidir. Besinlerden elde edilen protein, karbonhidrat ve yağın dengesiz veya yetersiz olarak alınması, bağışıklık sistemini zayıflatır.

Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin yeteri kadar alınmaması da, tüm yaş gruplarından bireyler için bağışıklık düşürücü bir etkiye neden olur. Özellikle C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir yer tutar. Bu nedenle, C vitamini yönünden zengin besinler olan limon, portakal, mandalina gibi meyvelere, beslenme düzeni içerisinde mutlaka yer verilmelidir. Aynı zamanda, meyve ve sebzelerin doğal mevsimlerinde tüketilmesi de, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minareleri doğal yollardan almayı kolaylaştırır.

Gerekli miktarda su tüketimi, güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmak beslenme alışkanlıklarından bir tanesidir. Vücudumuzda biriken toksinler, tüketilen sıvılar ile beraber dışarı atılır. Yeterli miktarda su içilmemesi, toksinlerin vücudumuzdan atılamamasına neden olur. Bu durum ise bağışıklık sistemini zayıflatan bir etki gösterir.

Fazla şeker tüketimi, bağışıklık sistemi üzerinde oldukça olumsuz etkilere sahiptir. 100 gr şeker tüketimi, vücuttaki savunma hücrelerini 4-6 saat süresince, %60 oranında baskılamaktadır.

İnflamasyon Nedir?

Kan damarları ile beslenen dokuların, vücudun hasar görmesi sonucunda verdikleri tepki, inflamasyon veya yangı olarak bilinir. Halk arasında iltihaplanma olarak da bilinen bu durum, bağışıklık sistemi hücrelerinin vücuda zarar veren maddeleri yok etmesine olanak sağlar. Ancak uzun süren ve yoğun inflamasyon, ciddi hastalıkların oluşmasına neden olur. Bu nedenle, özellikle kronik inflamasyon doku hasarına ve hastalıklara yol açar. Kanser, kalp hastalıkları bu kronik inflamasyon ile ilişkilidir. Beslenme düzeniniz ve bağışıklık sistemimizi doğru çalışma yönünde desteklememiz bazı hastalıkların önüne geçilmesi bakımından oldukça önemlidir. Vücutta inflamasyon yapan yiyeceklerden uzak durmak, otoimmün hastalıkların önüne geçmek için de faydalı olabilir.

İnflamasyonu azaltan Besinler Hangileridir?

Vücudumuza aldığımız sağlıksız yağlar inflamasyon oluşumunun en büyük nedenlerindendir. Omega-3 ve omega- 6 yağ asidi dengesi oranı bozulduğunda inflamasyon artar. Omega-3 yağ asidi inflamasyonu azaltır. Bu nedenle omega – 6’dan zengin yiyecekleri mısır ve ayçiçeği yağları, hayvansal yağları azaltmalıyız. Omega-3 zengin keten tohumu, kabak çekirdeği, yağlı balık tüketimini artırmalıyız. Vücutta artmış olan inflamasyon seviyesini düşüren diğer besinler; Zencefil, Zerdeçal, soğan, sarımsak, yeşil çay, elma, çilek, armut, portakal,yaban mersini gibi meyveler, pazı, ıspanak, lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası ve turpgiller gibi sebzeler….

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, sağlıklı yaşam önerileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Tabipp.com

Tabipp.com harika blog azılarıyla sizleri bilgilendirmeyi ve öğretici içerikleriyle de yeni bakış açıları kazandırmayı hedefler.

Yorumlar (0)

    Bu içerikte ilk yorumu yapan sen ol!

Yorum Yap

Yorum yapmak için "Giriş Yap"ın veya "Kayıt Ol"un.