Bebeklerde İştahsızlık Görülmesinin 5 Nedeni

  • 19.06.2021
  • 0 Yorum
  • NEONATOLOJİ(YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM)
Bebeklerde İştahsızlık Görülmesinin 5 Nedeni

Bebeklerde İştahsızlık Görülmesinin 5 Nedeni

Bebeğinizin sağlıklı ve mutlu olması için elinizden geleni yaparsınız. Sağlık muayenelerini yaptırır, gelişimlerini yakından takip eder ve özellikle beslenmeleri söz konusu olduğunda pür dikkat kesilirsiniz. Onunla ilgili tüm konular öncelik listenizde üst sıralarda yer alır; o mutlu olunca sizin de dünyanız güzelleşir. Ancak büyüme sırasında bebekler zaman zaman sizi endişelendirebilir; özellikle iştahları azaldığında türlü soru işaretleri zihninizde belirir.

Bu yazımızda bebeklerde iştahsızlığa yol açabilecek farklı nedenler hakkında bilgi aktaracağız.

  • Diş Çıkarma

Fark edilmesi zor olsa da bebekler çok hızlı büyür. Dişsiz gülüşlerine tam alıştığınız zamanlarda küçük dişlerinin filizlendiğini görürsünüz. Bebeğinizin hayatındaki bu önemli dönem onların ağrıyla tanışmasına ve dolayısıyla huzursuzlanmasına neden olabilir. Diş çıkaran bebeklerin çok büyük bir kısmında dönemsel olarak iştahsızlık görülür. Bu süreçte onlara yoğurt ve meyve püreleri gibi ferahlatıcı etkisi olan gıdalar vermeyi deneyebilirsiniz. Böylece diş etlerinin ağrısını dindirip bir nebze de olsa iştahlarını arttırabilirsiniz.

  • Sıcak Hava

Sıcak havalardan hepimiz gibi bebekler de etkilenir. Ciltleri rahatsız olur, huzursuzlukları artar ve yiyeceklere karşı gösterdikleri direnç çoğalır. Yaz aylarında bebeklerinizi mümkün olduğunca güneşten korumalı ve onların aşırı sıcak nedeniyle sıvı kaybına uğramalarını engellemelisiniz. Hafif, terletmeyen ve pamuklu giysiler giydirmeli; oda sıcaklığının ideal olduğundan emin olmalısınız. Tüm çabalarınıza rağmen bebeklerinizdeki iştahsızlık devam ediyorsa uzmanlara danışmalısınız.

  • Gıda Alerjisi

Süt, yumurta, fıstık ve soya gibi besinlere karşı gıda alerjisi ya da gıda hassasiyeti olan bebeklerde kusma, kaşınma, ishal ve iştahsızlık gibi semptomlar görülür. Bebeğinizin alerjik reaksiyon gösterdiği besinleri tanımlayabilirseniz onları bu semptomlardan koruyabilirsiniz. Bunun için ek gıdaya geçiş döneminde onları yeni bir gıda ile tanıştırdığınızda 2-3 gün yeni gıdaya geçmemeli ve bebeklerinizin o gıdaya karşı hassasiyeti olup olmadığını gözlemlemelisiniz.

  • Boğaz Ağrısı

Viral enfeksiyonlar nedeniyle boğaz ağrısı yaşayan bebeklerin iştahlarında azalma görülür. Bebeğinizin iştahını azaltan enfeksiyonlar ise genellikle iştah kaybına ateş ve yutkunma zorlukları gibi semptomlar da eşlik eder. Bu belirtileri yaşıyorsanız doktorlarla iletişime geçmeli ve bebeğinizin tedavisini zaman kaybetmeden başlatmalısınız.

  • Ek Gıdaya Geçiş

Anne sütü ile beslenen bebekler 6 aylık olduklarında ek gıdalarla tanışırlar. Bu süreçte birçok bebekte iştahsızlık görülebilir. Yeni beslenme düzenine alışmalarının zaman alması oldukça normaldir. Hem beslenme şekillerinin hem de besinlerinin değiştiği bu dönemde ebeveynlerin bebeklerinin ek gıdaya geçmeye hazır olduklarından emin olmaları gerekir.

Bebeklerde İştahsızlık Nedenlerinin Bulunması Gerekir

Bebeklerde iştahsızlığa neden olan faktörler az önce de belirttiğimiz gibi dönemsel olabilir. Fakat iştahsızlığa neden olan unsurlar her zaman dönemsel etki yaratacak şeklinde bir genelleme yapamayız. Bebeklerde alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları, kronik hastalıklar, geniz akıntısı, çinko eksikliği ve enfeksiyon gibi sorunlar uzun süreli iştahsızlıklara yol açabilir.

Bu süreçte ebeveynlerin tedbirli olması ve iştahsızlık nedenlerini öğrenmeleri gerekir. Uzun süren iştahsızlık bebeklerin yetersiz beslenmesine neden olabileceği ve aynı zamanda iştahsızlığın farklı bir rahatsızlığın belirtisi şeklinde görülebileceği göz ardı edilmemelidir.

Bebeklerde iştahsızlık uzun soluklu görülmeye başladıysa bebekler kilo verebilir ve gelişimleri sekteye uğrayabilir. Bu nedenle genel sağlık kontrollerinin yapılması olası sorunların engellenmesi adına önem kazanacaktır.

Bebeklerin yeme alışkanlıkları değişmeye başladıysa; iştah kayıplarına kusma, ateş, ishal ve dışkı renginde değişme eşlik ediyorsa; bebeklerde halsizlik ve kilo kaybı görülüyorsa uzman doktorlarla iletişime geçilmelidir. Bebeklerde iştahsızlığa neden olan faktör ya da faktörler belirlendikten sonra bebek özelinde tedavi süreci başlatılmalıdır.

Yazar Hakkında

Tabipp.com

Tabipp.com harika blog azılarıyla sizleri bilgilendirmeyi ve öğretici içerikleriyle de yeni bakış açıları kazandırmayı hedefler.

Yorumlar (0)

    Bu içerikte ilk yorumu yapan sen ol!

Yorum Yap

Yorum yapmak için "Giriş Yap"ın veya "Kayıt Ol"un.