Doğumsal Kalça Çıkığı

  • 21.06.2021
  • 0 Yorum
  • NEONATOLOJİ(YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM)
Doğumsal Kalça Çıkığı

Doğumsal Kalça Çıkığı

Gelişimsel kalça çıkığı olarak da adlandırılabilen doğumsal kalça çıkığı; bebeklerin stabil olmayan bir kalça ile doğması durumunda görülür. Doğumsal kalça çıkığı; bebeğin fetal gelişim evrelerinde kalça ekleminin anormal oluşması ile etkisini doğumdan önce, doğum sırasında ya da bebeğin gelişimi ile birlikte gösterebilir.

Kız bebeklerde görülme sıklığı erkek bebeklere göre daha fazla olan kalça çıkığı belirtileri fark edildiği anda ebeveynlerin tıbbi destek alması gerekir. Diğer birçok sağlık sorununda olduğu gibi kalça çıkığında da erken tanı tedavinin başarı oranını arttırır.

Bu yazımızda doğumsal kalça çıkığı ile ilgili farkındalığı arttırmak ve benzer bir durumla karşılaşan ebeveynlere yol göstermek amacıyla bu doğumsal anomali ile ilgili önemli bilgiler paylaşacağız.

Doğumsal Kalça Çıkığının Nedenleri Nelerdir?

Doğumsal kalça çıkığı nedenleri net olarak bilinmemekle birlikte bu sağlık sorununun oluşma riskini arttıran faktörlerin bulunduğu kabul edilir. Doğumsal kalça çıkıklığının temelleri rahimde atıldığı için; rahimdeki amniyotik sıvı yetersizliği, bebeğin doğumsal pozisyonu ve genetik faktörler gibi unsurların doğumsal kalça çıkığına neden olabileceği savunulmaktadır.

Doğumsal Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

Doğumsal kalça çıkığı görülen bebeklerin bazılarında bebek yürümeye başlayana kadar dikkat çeken bir belirti ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle bebeklerin doğumdan sonra rutin sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır.

Doğumsal kalça çıkığının en yaygın görülen belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeklerin bacak boylarının farklı olması,
  • Bacak içlerindeki boğumların fazla olması,
  • Bebeklerin bacaklarının her iki yöne doğru aynı oranda açılmaması,
  • Yürüyen bebeklerin paytak yürümesi, topallaması, denge kayıpları,
  • Bebeklerin yürürken, otururken, emeklerken zorlanması ve bu süreçlerin gecikmesi.

Doğumsal Kalça Çıkığı Nasıl Teşhis Edilir?

Doğumsal kalça çıkığı ile ilgili taramaların doğumdan bebek bir yaşına gelene kadar sürdürülmesi önerilir. Genellikle fiziksel muayene sonucu uzman doktorlar çocuklarda doğumsal kalça çıkığı olup olmadığını fark edebilirler. Ebeveynlerin gözlemlerini değerlendiren uzmanlar gerektiği takdirde Ortaloni-Barlow testini uygulayabilirler.

Doğumsal kalça çıkığı tanısı koymak için uygulanan bu testlerin doğruluğu bebek 3 aylık olduktan sonra azalacaktır. Daha büyük bebeklerde ultrason ve X-ray taramalarının yapılması gerekebilir.

Doğumsal Kalça Çıkığı Tedavisi

Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi bu gelişimsel problemin tedavisinin başarı oranını arttıran temel unsur erken tanıdır. Bebeklerinin kalça çıkığı problemi yaşadığını gözlemleyen ya da bu konuda endişeleri olan ebeveynlerin zaman kaybetmeden gerekli kontroller için uzmanlara başvurmaları gerekir. Erken teşhis edilen doğumsal kalça çıkığı problemi Pavlik bandaj, Tubinfen ortezi ve Rhino ortezi gibi farklı yöntemlerden biri ile tedavi edilebilir.

Bebeğin yaşı büyüyüp gelişimi ilerledikçe cerrahi olmayan tedavilerin etkisi azalır. 6 aydan büyük bebeklerde uzmanlar hastanın genel sağlık durumunu ve kalça çıkığı türünü tespit ederek genel anestezi altında alçılama uygulaması yapabilirler. Diğer bir alternatif de kalça ekleminin yuvaya yerleştirmesi için yapılan cerrahi müdahaledir.

18 aydan büyük bebeklerde daha önce uygulanan tedavilerin başarıya ulaşmaması durumunda kalçaların yeniden oluşturulmasını sağlayan cerrahi bir operasyonun yapılması da gerekebilir.

Doğumsal Kalça Çıkığı Oluşumu Engellenebilir mi?

Doğumsal kalça çıkığı ile en sık karşılaştığımız sorulardan biri de bu rahatsızlığın engellenmesinin mümkün olup olmadığı ile ilgilidir. Maalesef kalça çıkığı oluşumu engellenemez. Ancak çocukların ilerleyen dönemlerde yaşaması muhtemel sorunlar erken tanı ve tedavi ile ortadan kaldırılabilir. Bu nedenle ebeveynlerin doğumdan hemen sonra bebeklerin muayenelerini yaptırmalarını ve bebekleri bir yaşına gelene kadar kontrollerini aksatmamalarını öneriyoruz.

Yazar Hakkında

Tabipp.com

Tabipp.com harika blog azılarıyla sizleri bilgilendirmeyi ve öğretici içerikleriyle de yeni bakış açıları kazandırmayı hedefler.

Yorumlar (0)

    Bu içerikte ilk yorumu yapan sen ol!

Yorum Yap

Yorum yapmak için "Giriş Yap"ın veya "Kayıt Ol"un.