Ev tozu akarı alerjisi

  • 19.06.2021
  • 0 Yorum
  • ÇOCUK ALERJİ VE İMMÜNOLOJİ UZMANI
Ev tozu akarı alerjisi

Ev tozu akarı alerjisi

Gözle görülmeyen, ancak mikroskop altında görülebilen, 0,1-0,5 mm çapında küçük canlılardır. Yaşamaları için gerekli ideal koşullar 20-37 derece sıcaklık, % 60-70 arası rölatif nemdir. İnsanlarda dökülen epitel hücreleri, saç, kıl, kepekten ve diğer organik maddelerden beslenirler. Ne kadar temiz olursa olsun her evde bulunan ev tozu akarlarının en yoğun olarak üredikleri yerler insanların yatakları (ideal nem, sıcaklık ve besin nedeniyle), yastık, yorgan, halı dipleri ve kumaş mobilyalardır. Deriden dökülen ölü hücrelerle beslenirler. Akarların buralara bıraktıkları dışkıları zamanla kuruyarak ince toz haline geçer ve bu ince toz solunum yoluyla alınınca alerjik bünyeli şahıslarda şikayetlere neden olur. Öksürük, gözlerde kaşınma, astım ve alerjik nezleye yol açabilirler.

Ev Tozu Akarlarına Karşı Hangi Tedbirler Alınmalıdır?

Yatak Odasının Arındırılması

Ev tozu akarları 60 derecenin üzerinde 1 saat içinde ölmektedir. Bu nedenle yatak, yorgan, yastık tamamıyla 60 derecenin üzerinde yıkanmalı ve bu işlem 6 haftada bir (akarların üreme ritmi) tekrarlanmalıdır. Yatak odasında halı kesinlikle bulundurulmamalıdır. Perdeler 60 derece sıcak suda yıkanabilen kumaştan olmalıdır. Nevresimsiz yünlü battaniye, pelüş tarzı toz tutacak eşyalar kullanılmamalıdır. Çocuğun vazgeçemediği pelüş oyuncak varsa oyuncak bir poşet içerisinde derin dondurucuda 24 saat bekletilmeli, sonrasında 60 derecede yıkanmalı ve bu işlem ayda bir tekrarlanmalıdır. Yatak odasında kitaplık, yüklük, evcil hayvan, doldurulmuş hayvan olmamalıdır. Yalnızca o anda kullanmakta olduğu elbiseler dolapta durmalı, dolap kapakları devamlı kapalı tutulmalıdır. Alerjen geçirgen olmayan yatak kılıfları yatak, yorgan ve yastıklara uygulanabilir. Pahalı olmakla birlikte 10 yıl kullanılabilir ve gidilen farklı yerlere de taşınabilir. Yastıklarda özellikle yün ve kuş tüyü olanlarda akarlar gelişebilir, hastalar kuştüyü yastık kullanmamalıdır. En basit çözüm sentetik elyaf doldurulmuş yastık kullanmaktır. Bu yastıklar düzenli olarak 2 haftada bir sıcak suda yıkanabilir ama 1-2 yılda değiştirilmelidir.

Yatak Odası Dışında Kalan Yerler

Kanepeler en fazla akarın bulunduğu eşyadır. Kanepenin içindeki sünger destekler nemi tutar ve akarlar için iyi bir yuvadır. Kanepelerin yerine sentetik veya deri kaplamalı ahşap mobilyalar kullanılmalıdır. Oturma, çalışma ve misafir odalarında kadife, tüylü kumaştan mobilyalardan kaçınmalı, perdeler yıkanabilir kumaştan olmalıdır. Perdeler kalın kumaş ve duvardan duvara değil, kolay yıkanabilir malzemeden ve pencere boyutunda hazırlanmalı ve ayda bir yıkanmalıdır. Gölgelikler ya da stor perdeler tercih edilebilir. Halı miktarı mümkün olan en alt düzeyde tutulmalıdır. Kumaşla kaplı yüzey mümkün olabildiğince azaltılmalıdır. Halılar, tekstil, mobilyalar akarisidlerle (akar öldürücü maddeler) en az 3 ayda bir akarlardan arındırılmalıdır. Akar öldürücü ilaçlar tekstil ürünlerindeki ev tozu akarlarını öldüren ilaçlardır (Akarisit ve/veya tannik asit). Bunlarla yüksek ısıda yıkanamayan tüm eşyalar yıkanabilir. Kuru toz şekli halılara uygulanırken, köpük sprey şekli koltukların kumaş kısımları, yatak ve yastıklar, battaniyelere kullanılır. İlacın uygulanması takiben 12-18 saat beklenip elektrik süpürgesi ile ölü akarların temizlenmesi gerekmektedir. Çamaşır makinesinde düşük ısı ile yıkamak gereken ürünlerdeki akarları öldürmek için sıvı formda da akarisit bulunmaktadır.

Evde Nem Oranını Düşük Tutmak

Yazın nem oranını düşürmek amacıyla vantilatörler ve klima cihazları kullanılmalıdır. Kışın ise evde çamaşır kurutmak, soba üzerinde çay kaynatmak, kalorifer üzerinde buhar yapıcı kaplar asmak gibi nem oranını artırıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Ev ve eşyalar nem oranını düşürmek için sık sık havalandırılmalıdır. Nem mümkünse %50´nin altında tutulmalıdır.

Temizlik ve Güneşlendirme

Evde her tarafın ve tüm eşyaların tozu haftada bir kez HEPA (High Efficiency Particulate Absorbing) filtresi olan bir elektrik süpürgesi ile 1 metrekare için 1 dakika süre harcamak suretiyle alınmalıdır. Hasta temizlik sırasında ortamda bulunmamalıdır veya o esnada maske takmalıdır. Mümkün olan tüm eşyalar sık sık güneşlendirilmelidir.

Yazar Hakkında

Tabipp.com

Tabipp.com harika blog azılarıyla sizleri bilgilendirmeyi ve öğretici içerikleriyle de yeni bakış açıları kazandırmayı hedefler.

Yorumlar (0)

    Bu içerikte ilk yorumu yapan sen ol!

Yorum Yap

Yorum yapmak için "Giriş Yap"ın veya "Kayıt Ol"un.