İdrar Rengi ve Anlamı

  • 19.06.2021
  • 0 Yorum
  • İÇ HASTALIKLARI VE NEFROLOJİ UZMANI
İdrar Rengi ve Anlamı

İdrar Rengi ve Anlamı

İdrar, böbreklerin süzdüğü atık maddeleri ve toksinleri içerir. Bu nedenle idrarın rengi, yapısı ve kokusu, vücudumuz hakkındaki pek çok bilgiyi de vermektedir. Özellikle böbrek sağlığına dair pek çok veri idrarın değerlendirilmesi ile anlaşılabilir. İdrarın normalden koyu ya da açık renkte olması zaman zaman herkesin kendi vücudunda gözlemleyeceği bir durumdur. Vücudun sıvı kaybettiği zamanlarda idrarın rengi de koyulaşır. Yeterli miktarda sıvı tükettiğinizde ise idrar normal, açık rengini alır. Ancak idrarın pembe-kırmızı ya da kahverengi renklerde olması ciddi rahatsızlıkların işareti olabilir.

İdrar rengi, anlamları ve altında yatan nedenler hakkında daha fazla bilgi için Dr. Arzu Akgül ile iletişime geçebilirsiniz.

Normal İdrar Rengi Nedir?

İdrarın normal ve sağlıklı kabul edilen rengi açık sarıdır. Bu renk vücuda alınan sıvının yoğunluğuna göre de değişebilir. Özellikle yaz aylarında aşırı terleyerek, su kaybettiğimiz için idrarın rengi de daha koyu olabilir. Sıvı tüketimi yoğun olduğunda ise idrarın rengi de açılır ve şeffafa yakın bir hâl alabilir. İdrarda protein, enfeksiyon ya da toksin maddelerin olması durumunda ise idrarın rengi tamamen değişebilir. Aynı zamanda havuç, baklagiller vb. renkli besinlerin aşırı tüketilmesi de rengini değiştirebilir.

Turuncu – Koyu İdrar Ne Anlama Gelir?

Normalden koyu, turuncuya kaçan renkteki idrar genellikle tehlikeli kabul edilir. Özellikle karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları olan kişilerde görülür. Turuncu idrar görülen hastalarda deride sararma da olabilir. Bununla birlikte B kompleks vitaminlerin ve havucun fazla miktarda tüketilmesi durumunda da görülebilir. Bazı hastalarda, kemoterapi sürecinde de turuncu ve koyu renkli idrarla karşılaşılabilir.

Koyu Sarı İdrar Ne Anlama Gelir?

Koyu sarı renkteki idrar da çoğu zaman normal kabul edilmektedir. Özellikle su tüketiminin az olduğu dönemlerde idrar daha yoğun ve koyu renkli olabilir.

Mavi İdrar Ne Anlama Gelir?

Oldukça nadir görülmesine rağmen mavi idrar yapmak da mümkündür. Özellikle gıda boyası fazla olan besinlerin tüketildiği durumlarda idrar da boyanabilir. Mavi idrar kimi zaman da oldukça nadir görülen bir genetik hastalıkların habercisi olabilir. “Porfiri” adı verilen, az rastlanan bir sinir hastalığı da idrarın mor renkte olmasına neden olabilir.

Koyu Kahverengi ve Bordo İdrar Ne Anlama Gelir?

Genellikle “nefrit” adı verilen bir böbrek iltihabının belirtisidir. Bu nedenle koyu kahverengi-bordo idrarla karşılaşan hastaların zaman kaybetmeden doktora başvurması tercih edilir. Bazı durumlarda ise aşırı baklagil tüketimi nedeniyle olabilir.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?

İdrarda kan görmek ya da idrarın yapısının köpüklü olması genellikle ciddi iltihapları düşündürür. Özellikle şeker ve tansiyon hastalarında, böbrekte hasar oluşmaya başladığında idrarda protein görülmesi sık karşılaştığımız bir durumdur. Bu da idrarın köpüklenmesine ve yapısının değişmesine neden olabilir. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu semptomlarına (sık idrara çıkma, yangılı idrar, idrarın tam boşaltılamaması hissi, kasık ağrısı) sahip kişilerde kanlı idrar görülmesi de oldukça tehlikelidir. İdrar yollarında, böbreği de etkileyen, ciddi bir iltihabın olduğu anlamına gelir. Bu nedenle köpüklü ya da kırmızı idrar yapan hastaların mutlaka bir uzmana başvurması gerekir. İdrarın rengini değerlendirirken aşağıdaki soruların yanıtlarını da değerlendirmek ve hasta öyküsüne göre detaylı tanı sürecine başlamak gerekir:

  • İdrarda kan pıhtısı var mı?
  • İdrarın rengindeki değişim süreklilik gösteriyor mu?
  • İdrarda kötü koku var mı?
  • İdrar yaparken ağrı ve yanma oluyor mu?
  • İştahta değişiklik var mı?
  • Günlük su tüketimi ne kadar?
  • Hastanın mevcut alerjileri nelerdir?

Yazar Hakkında

Tabipp.com

Tabipp.com harika blog azılarıyla sizleri bilgilendirmeyi ve öğretici içerikleriyle de yeni bakış açıları kazandırmayı hedefler.

Yorumlar (0)

    Bu içerikte ilk yorumu yapan sen ol!

Yorum Yap

Yorum yapmak için "Giriş Yap"ın veya "Kayıt Ol"un.