Kolesterol Nedir?

  • 21.06.2021
  • 0 Yorum
  • İÇ HASTALIKLARI VE NEFROLOJİ UZMANI
Kolesterol Nedir?

Kolesterol Nedir?

Kolesterol, karaciğerinizin doğal olarak ürettiği bir tür lipittir . Hücre zarlarının yapımı, belirli hormonların ve D vitamini oluşumu için hayati öneme sahiptir. Kolesterol suda çözünmez, bu nedenle kanınızda kendi başına dolaşamaz.

Kolesterolün taşınmasına yardımcı olmak için karaciğeriniz lipoprotein üretir. Lipoproteinler, yağ ve proteinden yapılan parçacıklardır. Kan dolaşımınız yoluyla kolesterol ve trigliseritler (başka bir lipid türü) taşırlar. Lipoproteinin iki ana formu, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoproteindir (HDL).

LDL kolesterol veya “kötü kolesterol’’

Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) genellikle “kötü kolesterol” olarak adlandırılır. Kolesterolü arterlerinize taşır. LDL kolesterol seviyeniz çok yüksekse, atardamarlarınızın duvarlarında birikebilir.

Oluşum aynı zamanda kolesterol plağı olarak da bilinir. Bu plak atardamarlarınızı daraltabilir, kan akışınızı sınırlayabilir ve kan pıhtılaşması riskinizi artırabilir . Bir kan pıhtısı kalbinizdeki veya beyninizdeki bir arteri tıkarsa, kalp krizi veya felce neden olabilir.

HDL kolesterol veya “iyi kolesterol”

Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) bazen “iyi kolesterol” olarak adlandırılır. LDL kolesterolün vücudunuzdan atılması için karaciğerinize geri dönmesine yardımcı olur. Bu, arterlerinizde kolesterol plağının birikmesini önlemeye yardımcı olur.

Trigliseridler

Trigliseridler başka bir lipid türüdür. Kolesterolden farklıdırlar. Vücudunuz hücreleri ve belirli hormonları oluşturmak için kolesterol kullanırken, trigliseridleri bir enerji kaynağı olarak kullanır.

Vücudunuzun hemen kullanabileceğinden daha fazla kalori yediğinizde, bu kalorileri trigliseritlere dönüştürür. Trigliseridleri yağ hücrelerinizde depolar.

Düzenli olarak vücudunuzun kullanabileceğinden daha fazla kalori alırsanız, trigliserit seviyeleriniz yükselebilir. Bu, kalp hastalığı ve felç dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları riskinizi artırabilir.

Kolesterol seviyemizi Nasıl Öğrenebiliriz?

20 yaşında veya daha büyükseniz, Amerikan Kalp Derneği kolesterol seviyenizi en az dört ile altı yılda bir kontrol ettirmenizi öneriyor. Yüksek kolesterol geçmişiniz veya kardiyovasküler hastalık için diğer risk faktörleriniz varsa, kolesterol seviyenizi daha sık test ettirmeniz gerekebilir. Kolesterol seviyenizin yanı sıra LDL kolesterol, HDL kolesterol ve trigliserit seviyelerinizi ölçmek için bir lipit paneli testi yeterli olabilir. Toplam kolesterol seviyeniz, kanınızdaki toplam kolesterol miktarıdır ve LDL ve HDL kolesterolü içerir. Toplam kolesterol veya LDL kolesterol seviyeleriniz çok yüksekse ve HDL değeriniz çok düşük ise bu durum sağlığınız açısından önemlidir.

Normal kolesterol seviyesi nedir?

Yeni kılavuzlara göre, kolesterol düzeylerinize ek olarak, kalp hastalığı için diğer risk faktörlerini de dikkate alır. Bu risk faktörleri arasında diyabet ve kalp krizi veya felç gibi bir kardiyakvasküler olay için 10 yıllık tahmini risk bulunur. Dolayısıyla, “normal” kolesterol seviyenizin ne olduğu, kalp hastalığı için başka risk faktörlerine sahip olup olmadığınıza bağlıdır.

Bu yeni kılavuzlar, kalp hastalığı için risk faktörleriniz yoksa, LDL’niz 189 mg / dL’den yüksekse tedavi gerekebileceği yönündedir.

Çoğu durumda, yüksek kolesterol “sessiz” bir sorundur. Tipik olarak herhangi bir belirtiye neden olmaz. Pek çok insan, kalp krizi veya felç gibi ciddi komplikasyonlar geliştirene kadar yüksek kolesterolü olduğunun farkına bile varmaz. Bu nedenle rutin kolesterol taraması önemlidir.

Yüksek kolesterol için risk faktörleri

  • Aşırı kilolu olmak, obezite
  • Kolesterol, doymuş yağlar ve trans yağlar açısından yüksek olan çok fazla yiyecek yemek,
  • Hareketsizlik, sigara ve alkol tüketimi
  • Genetik faktörler
  • Ailesel hiperkolesterolemi (vücudun LDL atmasını engeller)
  • Diyabet, Böbrek hastalığı, Hipotiroidizm

Yüksek Kolesterolün Komplikasyonları

Tedavi edilmezse, yüksek kolesterol atardamarlarınızda plak birikmesine neden olabilir. Zamanla bu plak atardamarlarınızı daraltabilir. Bu durum ateroskleroz olarak bilinir . ateroskleroz hayatı tehdit eden aşağdaki hastalıklara neden olabilir;

  • inme
  • kalp krizi
  • anjina (göğüs ağrısı)
  • yüksek tansiyon
  • periferik vasküler hastalık
  • kronik böbrek hastalığı

Kolesterol Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Yüksek kolesterolden kaynaklanan komplikasyon riskinizi azaltmak için sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları uygulamanız ve doktorunuzun önerdiği tedavi planını izlemeniz gerekir. Dengeli bir diyet yapmak, düzenli egzersiz yapmak ve tütün ürünlerinden kaçınmak, sağlıklı kolesterol seviyelerine ulaşmanıza ve bunu korumanıza yardımcı olabilir.

Diyetinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Kolesterol, doymuş yağlar ve trans yağlar açısından yüksek yiyecek alımınızı sınırlayın
  • tavuk, balık ve baklagiller gibi yağsız protein kaynaklarını seçin
  • meyveler, sebzeler ve tam tahıllar gibi çok çeşitli yüksek lifli yiyecekler yiyin
  • kızarmış yiyecekler yerine pişmiş, ızgara, buharda pişirilmiş, ızgara ve kavrulmuş yiyecekleri tercih edin
  • fast food ve abur cuburdan kaçının

Yüksek kolesterol içeren besinlere örnek; kırmızı etin yağlı kesimleri, karaciğer ve diğer organ etleri, yumurta özellikle sarısı, tam yağlı peynir, süt, dondurma ve tereyağı gibi yüksek yağlı süt ürünleri….

Omega-3 yağ asitleri içeren balık ve diğer yiyecekleri yemek de LDL seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Örneğin, somon, uskumru ve ringa balığı zengin omega-3 kaynaklarıdır. Ceviz, badem, öğütülmüş keten tohumu ve avokado da omega-3 içerir.

Yapılan tüm araştırmalar sonucunda Akdeniz diyetinin kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gelişimini önlemek açısından ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Akdeniz diyeti ile beslenme ve günlük aktivitemizi arttırma kolesterol seviyemizin kontrol altına alınması ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezimiz olmalıdır.

Yazar Hakkında

Tabipp.com

Tabipp.com harika blog azılarıyla sizleri bilgilendirmeyi ve öğretici içerikleriyle de yeni bakış açıları kazandırmayı hedefler.

Yorumlar (0)

    Bu içerikte ilk yorumu yapan sen ol!

Yorum Yap

Yorum yapmak için "Giriş Yap"ın veya "Kayıt Ol"un.